2012 m. sausio 22 d., sekmadienis

Hermann Hesse


Hermann Hesse (1877 - 1962)
Vokiečių - Šveicarų poetas, novelistas ir dailininkas.
1946 metų literatūros Nobelio premijos laureatas.

citatos iš knygos:

Apie žmogų ir likimą:
  • 'Juk žmogaus likimą ir paskirtį ne visuomet nulemia norai, o tai, kas jam skirta.' (8)
Apie astrologija:
  • '... astrologija - tai mėginimas surikiuoti ir susisteminti žmonių prigimtį, likimus ir paskirtį.' (40)
Apie mokslą:
  • '... mokslas yra skirtumų radimo menas.' (40)
Apie moteris:
  • 'Patyrimas jam sakė, kad kiekviena moteris yra graži ir gali vyrą padaryti laimingą, kad neišvaizdi ir vyrų niekinama geba sutviksti neregėta liepsna ir atsidavimu, nuvytusioji gali būti ne vien motiniškai, liūdnai ir saldžiai švelni, kad kiekviena moteris turi savo paslaptį ir kerus, kuriuos atskleidęs pajunti palaimą. Tuo visos moterys vienodos. Kiekvieną jaunystės ar grožio trūkumą kompensuoja koks nors ypatingas vidinis savitumas.' (153)
Apie gyvenimą:
  • 'Kiekvienas gyvenimas vien per dvilypumą ir prieštaravimus tampa turtingas ir suklesti. Kas būtų protas ir blaivumas be žinojimo, kad esama kvaitulio, kas būtų kūniški džiaugsmai, jei už jų netykotų mirtis, ir kas būtų meilė be amžinos mirtinos lyčių nesantaikos?' (176)
Apie gyvenimą ir moteris bei vyrus:
  • 'Atrodė, kad visa būtis  paremta dvilypumu, prieštaravimais; žmogus esi arba moteris, arba vyras, esi arba klajūnas, arba miesčionis, klausai arba proto, arba jausmų - niekada negali vienu metu patirti įkvėpimo ir iškvėpimo, būti vyru ir moterim, klausyti laisvės ir tvarkos, geismo ir proto balso, visuomet reikia vieną aukoti kito labui, ir visuomet viena yra taip pat svarbu ir geistina kaip ir antra! Moterims šiuo atžvilgiu galbūt geriau. Jas gamta yra sukūrusi tokias, kad pačios nešioja savo aistros vaisių ir meilės džiaugsmas jose virsta vaiku. Vyras vietoj tokio paprasto vaisingumo turi amžiną ilgesį.' (225-226)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą